Hyppää sisältöön

Tuholaiset ja ötökät

Joskus asunnoissa voi esiintyä erilaisia pieniä ötököitä, jotka ovat yleensä harmittomia eivätkä aiheuta suurempaa haittaa tai terveysriskejä asukkaille. Siisteydellä ja tavaroiden oikealla säilytyksellä voidaan vaikuttaa tuholaisten ehkäisyyn.

Sokeritoukat ja muurahaiset

Asuntoihin yleisesti kulkeutuu muurahaisia ja sokeritoukkia. Sokeritoukat ovat todennäköisesti yleisimpiä vaarattomista tuholaisista. Ne viihtyvät kosteissa tiloissa ja liikkuvat viemärikanavia pitkin. Kun asunnossa on paljon ruokajätettä ja rasvaa, nämä tuholaiset lisääntyvät nopeammin, sillä niillä on silloin enemmän ravintoa ympärillään. Paras tapa torjua sokeritoukkia on pitää kylpyhuoneen lattia kuivana ja puhdistaa lattiakaivot säännöllisesti.

Riisihärö, hinkalokuoriainen ja rohmukuoriainen

Vaikka häröt ja kuoriaiset eivät ole ihmiselle vaarallisia, ne voivat pilata ruoka-aineita. Toisinaan toukkia tai munia voi päätyä ruokapakkaukseen varastointi- tai pakkausvaiheessa. Tällöin tuholainen voi levitä kaikkiin kaapissa oleviin kuiva-aineisiin. Silloin on suositeltavaa heittää pois kaikki avatut kuiva-aineet tai vaihtoehtoisesti pakastaa jauho-, muro-, pähkinä- ja riisipussit. Avatut kuiva-aineet tulisi käydä läpi pari kertaa vuodessa. Pähkinäpussit ja kuivahedelmät ovat erityisen suosittuja paikkoja tuholaisille. Toisaalta mausteissa ei yleensä ole hyönteisiä.

Syöpäläiset: lutikka, torakka, täi ja kirppu

Syöpäläiset voivat kulkeutua asuntoihin esimerkiksi matkatavaroiden tai huonekalujen mukana. Hyvä neuvo on viedä matkalaukut heti matkan jälkeen pakkaseen. Aikuisten lutikoiden koko on noin 4–5 mm ja ne muistuttavat omenan siemeniä. Luteet liikkuvat öisin ja jättävät jälkeensä tummia ulosteita. Lutikat piiloutuvat lähelle sänkyä tai noin 1–2 metrin päähän siitä. Luteen purressa erittyy sylkeä, joka voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion joillakin ihmisillä.

Jos epäilet lutikoita, on tärkeää tehdä välittömästi vikailmoitus. Ammattilaiset hoitavat tuholaistorjunnan.