Hyppää sisältöön

Ilmanvaihto

Taloissa on koneellinen ilmanpoistojärjestelmä, joka käyttää huippuimureita poistaakseen ilmaa keittiöistä, WC:stä ja kylpyhuoneista. Järjestelmä vaihtaa ilmaa myös muissa tiloissa, sillä asuinhuoneiden ilma kulkeutuu yhteistiloihin huoneiden ovien yläpuolella olevista äänieristetyistä venttiileistä. On tärkeää olla tukkimatta ilmanvaihtoventtiilejä, sillä huippuimurit ja poistoilmaventtiilit on säädetty niin, että talon ilmanvaihto on tasapainossa. Jos venttiilit tukitaan tai niitä säädetään, se häiritsee tasapainoa ja koko talon ilmanvaihto muuttuu.

Vanhemmissa rakennuksissa korvausilma tulee ikkunoiden tiivistämättömien yläpuitteiden raoista vastaamaan poistettua ilmamäärää. Uudemmissa rakennuksissa korvausilmaventtiilit on asennettu ikkunaseinille tai ikkunoiden puitteisiin tätä tarkoitusta varten. Raitisilmapattereilla varustetuissa taloissa korvausilma tulee patterin takana sijaitsevasta venttiilistä. On tärkeää pitää raot ja venttiilit auki, sillä jos korvausilman tulo estetään, asunnoissa muodostuva paine-ero aktivoi imurin poistamaan ilmaa turhaan. Tämä tekee ilmasta yhä huonompaa, kosteampaa ja epäterveellisempää.

Asukkaat ovat vastuussa keittiöissä lieden yläpuolella ja kylpyhuoneissa olevien poistoilmaventtiilien säännöllisestä puhdistamisesta. Puhdistus voidaan suorittaa helposti astianpesuaineeseen kostutetulla siivousliinalla ja lopuksi viimeistellä työ puhtaalla kostealla rievulla. Venttiilin säätöjä ei saa muuttaa. Joissakin asunnoissa ilmanvaihto tapahtuu keittiön liesikuvun kautta, ja rasvasuodatin tulee puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi astianpesukoneessa. Jos puhdistus ei onnistu itse, tee vikailmoitus.

Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta tai ikkunat huurtuvat, ensimmäinen askel on puhdistaa poistoilmaventtiilit. Tarkista myös korvausilmaventtiilit ja poista ylimääräiset tiivisteet ikkunoiden yläpuitteista. Voit testata, pysyykö paperi poistoilmaventtiilin päällä imun voimasta.