Hyppää sisältöön

Asunnon kunnossapito

Vuokralaisena vastuullasi on huolehtia asunnosta lain määräämällä tavalla. Olet vastuussa kaikista normaalin kulumisen ylittävistä vaurioista, jotka sinä tai vierailijasi aiheutatte asuntoon.

Normaalia kulumista on esimerkiksi asunnon luonnollinen vanheneminen, kuten seinien ja lattiapintojen kulumat. On täysin luonnollista, että asumisesta jää ajan mittaan jälkiä, ja siksi Koas ei edellytäkään asunnon olevan täsmälleen samassa kunnossa vuokrasuhteen lopussa kuin sen alussa. Myös asunnossa asuvien ihmisten lukumäärä vaikuttaa asunnon kulumisen arviointiin. Monihenkisen perheen asumisesta jää yleensä enemmän jälkiä kuin yksittäisen henkilön kohdalla.

Jos vuokrasuhteen aikana asunnossa olevia vaurioita tai jälkiä ei pidetä normaalina kulumisena, vuokralaisen on korvattava ne Koasille. Vuokralainen vastaa niistä vahingoista, jotka hän on itse tahallisesti, laiminlyönnillään tai huolimattomuudellaan aiheuttanut sekä niistä vahingoista, jotka on aiheuttanut vuokralaisen luvalla asunnossa oleskellut henkilö.

Äkillisesti ilmeneviä vauriota, kuten yksittäisen vahingon takia syntyneitä, ei voida pitää normaalina kulumisena. Jos asunnon vauriot ovat aiheutuneet pintojen huonosta käsittelystä (esim. väärän puhdistusaineen käyttäminen) tai asianmukaisen hoidon laiminlyönnistä, vaurioita ei myöskään voida pitää normaalina kulumisena, vaikka ne olisivat tapahtuneet pitkän ajan kuluessa.

Jos asunto vuokrataan kalustettuna, vuokralaisen tulee huolehtia myös kalusteista. Normaali kuluminen on hyväksyttävää, kunhan kalusteita käytetään niiden tarkoitettuun käyttötarkoitukseen. Kalusteiden ikääntymisestä ja päivittäisestä käytöstä aiheutuneet jäljet ovat tavanomaista kulumista.

Näin vältät turhat vauriot ja kulumiset asunnossa:

  • Minimoi lattianaarmut kiinnittämällä huonekalujen jalkoihin huopapalat
  • Huonekaluja siirtäessä käytä mattoa apuna
  • Älä poraa seinään, vaan käytä ripustuslistoja taulujen ripustamiseen
  • Käytä taulukoukkuja kohtuullisesti
  • Ota huomioon seinämateriaali, ennen kuin kiinnität siihen koukkuja tai tarroja
  • Sulje ikkunat ja parvekkeen ovi sateella, jotta sadevesi ei pääse asuntoon
  • Käytä eteisessä mattoa estääksesi hiekan tai lumen aiheuttamat vahingot
  • Käytä suihkuverhoa estääksesi veden roiskumisen kylpyhuonekalusteille
  • Kysy muutostöille lupa Koasin toimistolta

Lue lisää: Kuntotarkastus ja korvausvastuu