Hyppää sisältöön

Asukasvalinta Koasilla

Tältä sivulta löydät tietoa niistä keskeisistä tekijöistä, jotka vaikuttavat asuntotarjouksen saamiseen. Asukasvalintaa säätelevät Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran ohjeistukset sekä Koasin omat säännöt.

Asukasvalinnassa käytetään tarveharkintaa sekä tulo- ja varallisuusvertailua. Tämä tarkoittaa, että etusijalla ovat pienituloiset ja vähävaraiset hakijat. Jos sinulla on korkeat ja säännölliset tulot, saatat joutua odottamaan pidempään saadaksesi asunnon, erityisesti suosituimmissa kohteissa.

Jos asuntotarpeesi on kiireellinen tai tilanteesi muuttuu, ota nopeasti yhteyttä Koasin asiakaspalveluun sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@koas.fi tai puh. 029 180 4444 (arkisin klo 12-15, puhelun hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min).

Koasin asukasvalintaprosessi

 • Asukasvalintaprosessissa noudatetaan Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) ohjeistuksia sekä Koasin sääntöjä.
 • Asuntoja vapautuu irtisanomisten myötä, jolloin niitä voidaan tarjota hakijoille.
 • Etusijalla ovat pienituloiset ja vähävaraiset hakijat.
 • Jos sinulla on korkeat ja säännölliset tulot, et välttämättä ole ensisijainen valinta edullisimpiin tai suosituimpiin asuntoihin.
 • Muutoin tasavertaisten hakijoiden ollessa kyseessä, asunnonsaannin ratkaisee hakemuksen jättöpäivämäärä.
 • Jatko-opiskelijat voivat hakea asuntoja, mutta korkeat ja säännölliset tulot voivat vaikuttaa mahdollisuuksiisi saada edullisimmat ja suosituimmat kohteet.

Hakemuspäivämäärä ja kriteerit merkitsevät

 • Hakemukset ovat Koasin järjestelmässä alkuperäisen jättöpäivämäärän mukaisessa järjestyksessä.
 • Hakemuksen voimassaoloaikana voit tehdä muutoksia hakemukseesi säilyttäen alkuperäisen jättöpäivämäärän.
 • Muista, että hakukriteerien muuttaminen voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi, koska eri kriteerit houkuttelevat eri määrän hakijoita.
 • Perheasuntoa lasten kanssa hakevat saavat etusijan ennen perheettömiä hakijoita.

Suosituimmat asuntotyypit ja odotusajat

Suosituimmat asuntotyypit ovat pienet tai keskisuuret yksiöt kaupungin keskustan läheisyydessä, ja näissä asunnoissa vaihtuvuus on pieni. Tämä tarkoittaa pidempiä odotusaikoja (noin 6-10 kuukautta) ennenkuin asuntoja vapautuu tarjolle seuraavia asukkaita varten.

Suurempia perhekaksioita ja yksittäisiä soluhuoneita voi saada nopeammin. Keväällä ja alkukesästä asuntoja on yleensä paremmin tarjolla.

Loppukesällä ja syksyllä uudet ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat ovat etusijalla soluasuntoihin ja perheasuntoihin.

Luottotietojen tarkistus

Koas tarkistaa luottotietosi asuntotarjouksen yhteydessä. Maksuhäiriömerkinnät eivät automaattisesti estä asuntotarjouksen saamista. Hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti, ja tietyt ehdot voivat liittyä vuokrasopimukseen, kuten vakuusmaksu tai määräaikaisuus. Koasille maksamatta jääneet vuokrat estävät uuden sopimuksen, kunnes velka on hoidettu.

Lisävinkit asunnon hakemiseen

Jotta voit saada asuntotarjouksen, tarvitsemme tiedon opiskelustasi. Lisää hakemuksen lisätiedot-kohtaan linkki opintosuorituksistasi Oma Opintopolku -palvelusta. Uusi opiskelija, lisää asuntohakemukselle Opintopolusta linkki hyväksymiskirjeeseen. Voit vaihtoehtoisesti lähettää nämä sähköpostilla Koasille.

Hakemuksen lähetettyäsi saat vahvistusviestin sähköpostitse. Viestistä löydät ohjeet hakemuksesi uusimiseen.

 • Hakemuksesi on voimassa kolme kuukautta, joten muista uusia se ajoissa, mikäli asunnon etsintä on edelleen ajankohtaista.
 • Hakemusaikana voit lisätä, poistaa tai vaihtaa toiveitasi asuinkohteiden suhteen.

Jokaisella hakijalla saa olla vain yksi hakemus kutakin asuntotyyppiä, – eli solu-, yksiö- tai perheasuntoa – kohden (pariskunnilla vain yksi perhehakemus).

Uuden hakemuksen tekeminen samalle asuntotyypille poistaa aikaisemman hakemuksesi.