Hyppää sisältöön

Hakuopas – näin haet vuokra-asuntoa Koasilta

Asunnon hakeminen on aina jännittävää, joten halusimme tehdä siitä mahdollisimman helppoa. Tästä hakuoppaasta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, joita opiskelija-asunnon hakemisen aikana saattaa esiintyä.

Suosittelemme tutustumaan huolellisesti hakuoppaaseen sekä asuinkohteisiin ennen hakemuksen tekemistä. Jos kaikki on jo selvää, pääset tästä suoraan täyttämään hakemuksen:

Kuka voi hakea asuntoa?

Koas on opiskelija-asuntosäätiö, joten asuntoa hakiessa hakijan tulee olla kirjoilla peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa Jyväskylän alueella, kuten yliopistossa, ammattikorkeakoulussa, lukiossa tai ammattiopistossa.

Tarkastamme opiskeluoikeuden ja hakijan luottotiedot ennen asuntotarjouksen antamista.

Milloin kannattaa hakea?

Asuntohaku kannattaa käynnistää heti, kun olet vastaanottanut opiskelupaikan Jyväskylässä. Asuntoja voi hakea ympäri vuoden, mutta asuntohakemusta tehdessä kannattaa huomioida, että juuri asettamiesi hakukriteerien mukaisen asunnon vapautumiseen saattaa mennä aikaa. Esimerkiksi keskustayksiön vapautumista odotellessa voi vierähtää 6-12 kk.

Pro tip: Laveammat hakukriteerit nopeuttavat asuntotarjouksen saamista!

Millaisia asuntoja voin hakea?

Koasin asunnot ovat yksiöitä, soluyksiöitä, kahden tai kolmen opiskelijan soluja ja perheasuntoja eli kaksioita, kolmioita tai neliöitä.

Soluasunto on yleisin asumismuoto etenkin aloittavalle opiskelijalle. Kahden ja kolmen opiskelijan soluasunnoissa on jokaiselle omat, lukolliset asuinhuoneet sekä jaettu kylpyhuone ja keittiö. Soluissa on myös valmiina WiFi-reititin. Soluasuntoihin on mahdollista hakea yhdessä kaverin tai puolison kanssa. Tällöin kummankin hakijan tulee tehdä oma soluasuntohakemus ja mainita huonekaveritoive lisätietoja-kentässä.

Soluyksiö on kuin yksiö jaetulla keittiöllä. Molemmilla soluyksiön asukkailla on erillinen sisäänkäynti omaan huoneeseen ja henkilökohtainen kylpyhuone.

Yksiöiden jonotusaika on noin 6–12 kk riippuen kohteen sijainnista ja suosiosta. Yksiöhakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten hakemus kannattaa tehdä heti. Mieleisen yksiön tai muun omien hakukriteerien mukaisen asunnon vapautumista voi odottaa soluasunnossa asumisen aikana.

Perheasunnot ovat tarkoitettu ensisijaisesti pariskunnille ja lapsiperheille. Pariskunnasta vähintään toisen tulee olla opiskelija. Perheasuntoa voi hakea myös yksin.

Lemmikit

Lemmikit ovat tervetulleita yksiöihin ja perheasuntoihin, lukuun ottamatta Seminaarinmäen eläinpölyvapaata kohdetta. Soluasuntojen vuokrasopimuksissa lemmikit ovat kielletty muiden asukkaiden vuoksi. Halutessasi voit kuitenkin vuokrata koko soluasunnon vain itsellesi, jolloin lemmikin pitäminen on mahdollista.

Mitä vuokraan sisältyy?

Koasilla asuminen on helppoa, sillä yhteen edulliseen vuokraan sisältyy kaikki opiskeluelämän kannalta oleellinen:

  • Oma asunto tai huone solusta
  • Vesi, vihreä sähkö ja kiinteistöpalvelut
  • Nopea tietoverkko ja kaapeli-TV
  • Pesulan käyttö ja kohteen yhteiset saunavuorot
  • KOAS Meeting Room -opiskelutila ja KOAS Bike -sähköpyörä varauksella
  • Vakuusmaksu 0 €.

Asuinkohteesta riippuen vuokraan voi sisältyä myös erilaisia muita tiloja ja palveluita, kuten kuntosali, lounge tai opiskelutiloja.

Kuinka teen hakemuksen?

Asuntoja haetaan sähköisesti Koas.fi-verkkosivujen kautta.

Tutustu asuntokohteisiin ja täytä jokaisesta haluamastasi asuntotyypistä (yksiö, solu, perheasunto) erillinen sähköinen hakemus. Hakemuksesta kannattaa tehdä mahdollisimman laaja, jotta saat varmasti asunnon.

Koska soluasuntoja on saatavilla paremmin kuin yksiöitä, soluasuntoa kannattaa hakea, vaikka toiveenasi olisikin ensisijaisesti yksiö tai perheasunto. Voit jonottaa toista asuntoa samalla, kun asut kahden tai kolmen hengen soluasunnossa. Mikäli haet soluasuntoa yhdessä kaverin tai puolisosi kanssa, mainitse huonekaveritoive hakemuksen lisätietoa-kentässä.

Perheasuntoa voit hakea yksin tai puolison kanssa.

Alle 35m2 yksiöihin muuttaessa 2 henkilöä, perimme lisähenkilöveloituksen 25€/kk.

Hakemuksen kohta tulot: tuloksi ei lasketa tuloja ennen opiskelujen alkua, opintotukea, asumistukea, koulutustukea, toimeentulotukea, satunnaisia tuloja ja opintolainaa.

Hakemuksen kohta varallisuus: ilmoita jos sinulla on esim. arvopapereita tai omistusasunto. Omistusasuntoa toisella paikkakunnalla ei tarvitse ilmoittaa varallisuuteen.

Hakemuksen tehtyäsi saat vahvistuksen sähköpostiisi. Hakemus on voimassa 90 vuorokautta. Vahvistuksen mukana saat ohjeet hakemuksen päivittämiseen. Voit muokata hakemustasi myöhemmin tai uusia sen saatuasi sähköpostiisi ilmoituksen hakemuksen vanhentumisesta.

Kuinka otan asunnon vastaan?

Saat asuntotarjouksen sähköpostiisi, kun toiveidesi mukainen asunto vapautuu. Huomaa, että asuntotarjous voi tulla myös alle kalenterikuukauden varoajalla ennen sopimuksen alkamista.

Jos asuntotarjouksemme on mielesi mukainen, ota asunto vastaan sähköpostissa saapuneiden ohjeiden mukaisesti. Mikäli et halua sinulle tarjottua asuntoa, huomaa ilmoittaa asiasta vastaamalla asuntotarjoukseen. Sen jälkeen voit tarvittaessa jättää uuden hakemuksen

Kun olet hyväksynyt asuntotarjouksen, allekirjoita vuokrasopimus sähköisellä tunnistautumisella sähköpostiin saapuneiden ohjeiden mukaisesti. Jos olet hakenut yhteistä asuntoa puolisosi kanssa, kumpikin osapuoli allekirjoittaa vuokrasopimuksen. Alaikäisen vuokrasopimuksen allekirjoittaa lisäksi huoltajasi.

Mistä saan avaimet?

Avaimet uuteen kotiisi saat asuntokohteen yhteydessä olevasta Koas Keybox -automaatista vuokrasopimuksen aloituskuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12 alkaen.

Saat sopimuksen alkua edeltävän kuukauden aikana sähköpostiisi tiedot avaimen noutoa varten.

Kuinka vaihdan asuntoa?

Jos asumisaikana elämäntilanteesi muuttuu tai haluat hakea uutta asuntoa muista syistä, voit hakea asunnon vaihtoa joko toiseen kohteeseen tai erityyppiseen asuntoon.

Vaihdosta peritään 60 € siirtomaksu.

Asunnonvaihtaja maksaa vuokran vain uudesta asunnosta, vaikka vanhan asunnon irtisanomisaika ei täyttyisikään. Perheasunnoissa noudatetaan aina yhden kalenterikuukauden irtisanomisaikaa.

Kaipaatko tukea asuntohakuun tai onko sinulla kysymyksiä?

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteys asukastoimistoomme, niin autamme sinua asuntoasioissa eteenpäin.