Saunat suljetaan tammi-helmikuuksi 2023

Julkaistu 9.12.2022.

Kaikkien kohteiden asukassaunat ovat pois käytöstä ma 2.1. – ti 28.2.2023 sähköpulan riskin vähentämiseksi. Joulukuun ja uudenvuodenpäivän saunavuorot pyörivät vielä normaalisti.

Sähköpulan riski kasvaa kovilla pakkasilla

Teknisten ongelmien välttämiseksi sekä sähkön yleisen riittävyyden tukemiseksi on tärkeää, että Koas tekee oman osansa säästötalkoissa. Asukastoimikuntien yhteistyövaltuuskuntaa (AsuVa) eli toimikuntien edustajista koostuvaa yhteistyöelintä on kuultu saunojen kiinnipidosta.

Saunat kuluttavat paljon sähköä ollessaan päällä n. 4 000 tuntia kuukausittain. Niiden käytöstä poistaminen on tehokas keino ehkäistä isompia ongelmia. Kahden kuukauden kiinniolo vastaakin reilusti yli 100 000 kWh säästöä energiankulutuksessa.

Energiansäästöllä sähkökatkojen riskiä pienemmäksi

Muistathan, että vallitsevan energiakriisin aiheuttaman sähköpulan myötä kiertävät sähkökatkot ovat mahdollisia myös Koas-kohteissa. Lue täältä lisää niihin varautumisesta sekä niiden aikana toimimisesta. Täältä voit lukea Koas-kodin energiansäästövinkkejä.

Sähkön saanti on riippuvainen sekä kotimaan sähkötuotannosta, että ulkomailta saatavasta sähköstä. Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sähkönkulutus uhkaa ylittää sen paljonko sähköä on saatavilla. Valtakunnallinen energiansäästö on yksi keino ehkäistä sähköpulaa ja sähköpulan myötä mahdollisesti syntymässä olevia sähkökatkoja ja suurempia häiriöitä. Kiertävät sähkökatkot ovat viimeinen keino välttää suurhäiriöt.

Jos syntyisi tilanne, että sähköverkko kaatuu, voi verkon ylösajaminen onnistua muutamissa tunneissa, mutta pahimmillaan se voi kestää useita päiviä.Onkin tärkeää varautua ja tehdä energiansäästötoimenpiteitä ennakkoon.


Pahoittelemme saunojen sulkemisesta aiheutunutta haittaa ja harmia. Kiitos ymmärryksestä haastavassa tilanteessa, tehdään yhdessä osamme.

Kiitos ymmärryksestä haastavassa tilanteessa, tehdään yhdessä osamme.