Hyppää sisältöön

Huh hellettä – näillä vinkeillä koti viileämmäksi

Kesän helteet ovat toisille parasta maailmassa ja toisille tukalaa aikaa. Onneksi jokainen voi tehdä paljon oman kodin viilennyksen eteen! Sisä- ja ulkolämpömittari auttavat lämpötilan tarkkailussa. Kokeile kaikkia alla olevia vinkkejä, mikäli kotonasi tuntuu kuumalta.

Koas Kangas -kohteen asunto, näkymä huoneeseen jossa suuri ikkuna, sänky ja sen päällä pari tyynyä, senkki, jonka päällä tv sekä kaksi pientä sivupöytää keskellä lattiaa. Katosta roikkuu viherkasvi ja ulkona on aurinkoinen kesäsää.

Blokkaa auringonpaiste:
Pidä lämpiminä päivinä sälekaihtimet ja verhot (esim. pimennysverhot) ikkunoiden edessä, jotta aurinko ei pääse paahtamaan asuntoon sisälle. Muista ennakoida ja pitää verhoja kiinni jo ennen kaikkein kuumimpia hellepäiviä!

Tuuleta viileällä:
Älä pidä ikkunoita auki päivällä, sillä päästät kuumaa ilmaa sisään. Tuulettaminen kannattaa tehdä illalla ja yöllä, koska ulkona on silloin viileämpää. Jos asunnon koko ja muoto sen mahdollistavat, pidä asunnossa läpivetoa. Tuuleta silloin, kun ikkunat ovat varjossa.

Sammuta sähkölaitteet:
Vältä uunin ja sähkölaitteiden turhaa käyttöä, sillä ne kuumentavat huoneilmaa. Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä.

Ota tuuletin avuksi:
Tuuletin tuottaa mukavan ilmavirtauksen, mutta ei pudota lämpötilaa. Yhdistä tuulettimen käyttö illan ja yön tuuletukseen, jolloin saat kierrätettyä viileämpää ilmaa asuntoon.

Lähde kuumuutta pakoon:
Nautiskele mahdollisuuksien mukaan kesätyöpaikan ilmastoinnista, oleile ulkona puistoissa tai rannalla, tai mökillä vesistön ääressä. Kaupungeissa on yleisesti ottaen kuuma kesällä, koska asfaltti, katukiveykset, vähäpuiset alueet ja rakennukset pidättävät lämpöä.


Koasin asukas katselee ulos asunnon ikkunasta, maisema on epätarkka, mutta ulkona on aurinkoista ja vehreää.

Mitä muita viilennysvinkkejä tiedät?

Laita yhden hengen aluslakana pakastimeen noin tunniksi ennen nukkumaanmenoa – avattu lakana viilentää ihoa nukkumaan käydessä!

Tässä Koasin toimiston väkeä hyvin palvelleet vinkit viilennykseen:

Kastele pyyhe kylmällä vedellä, purista tippuva vesi pois ja aseta tuulettimen eteen – viilentää!

Laita yhden hengen aluslakana pakastimeen noin tunniksi ennen nukkumaanmenoa – avattu lakana viilentää ihoa nukkumaan käydessä!

Tsekkaa asunnon poistoilmaventtiilien puhtaus: pölyinen venttiili tai rasvainen liesituuletin vaikeuttavat ilman poistumista asunnosta. Ilmanvaihtoventtiilin puhdistukseen löytyy hyvä ohje esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Jos asuntosi kuitenkin tuntuu epätavallisen kuumalta muinakin kuin hellepäivinä, kannattaa tehdä vikailmoitus, jossa selostat mittaamasi lämpötilat ja tekemäsi toimet. Yhteistyöllä varmistamme, ettei esimerkiksi talon ilmastoinnissa ole vikaa.

Ihanaa kesää kaikille koasilaisille!