Sähkökatkot mahdollisia talven aikana – huomioi nämä asiat

Julkaistu 5.12.2022

Vallitsevan energiakriisin aiheuttaman sähköpulan myötä kiertävät sähkökatkot ovat talven aikana mahdollisia myös Koas-kohteissa. Tästä tiedotteesta löydät tärkeimmät asiat sähkökatkoihin varautumisesta sekä niiden aikana toimimisesta.

Sähkön saanti on riippuvainen sekä kotimaan sähkötuotannosta että ulkomailta saatavasta sähköstä. Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sähkönkulutus uhkaa ylittää saatavilla olevan hankintakapasiteetin. Sähköpulan todennäköisyys on kasvanut Olkiluoto 3:n ongelmien vuoksi ja siksi haastavaan tilanteeseen on varauduttava ennakkoon. Valtakunnallinen energiansäästö on yksi keino ehkäistä sähköpulaa ja sen myötä mahdollisesti syntymässä olevia sähkökatkoja ja suurempia häiriöitä.

Sähkökatkoon varautuminen

Huomioi nämä:

 • Säästä sähköä ja energiaa ennakkoon.
 • Harkitse puhelimen varavirtapankin hankkimista (power bank).
 • Suosittelemme paristokäyttöistä led-lamppua tai vastaavaa pimeän varalle. Muista kynttilöiden paloturvallinen polttaminen.
 • Pidä yhteystietosi ajan tasalla Koas Bookingissa.


Säästä sähköä ja energiaa ennakolta, sillä kulutuskuormaa pienentämällä pyrimme alentamaan sähkökatkojen todennäköisyyttä. Muista myös siirtää sähköä kuluttavien laitteiden käyttöä kulutuspiikkien (arkisin klo 8-10 ja klo 16-20) ulkopuolelle. Lisää energiansäästövinkkejä energia-aiheisissa blogeissamme.

Säästä energiaa ja varaudu katkoihin ennakkoon.

Jyväskylän alueella sähkökatkojen arvellaan kestävän 1,5 tuntia kerrallaan, mutta Koasilla emme vielä tiedä mistä päin kaupunkia Alva (vesi- ja energiapalveluiden tarjoaja Jyväskylän alueella) joutuu milloinkin sähköt katkaisemaan.

Koska sähkökatko saattaa tulla lyhyellä varotusajalla, varaudu katkoihin ennakkoon. Katkoista lähetetään mahdollisuuksien mukaan ennakkotiedote asukkaille Koas Bookingin kautta.

Varaa sähkökatkon varalle puhelimen lataukseen soveltuva täyteen ladattu virtapankki. Näin voit seurata puhelimestasi katkoon liittyviä Alvan tiedotteita ja uutisia Alvan nettisivuilta kohdasta Häiriötiedotteet.

Paristokäyttöinen LED-lamppu tms. varavalo on hyvä hankkia pimeän varalle. Jos hankit kynttilöitä, poltathan niitä vain tukevalla, palamattomalla alustalla kaukana tekstiileistä ja muusta syttyvästä. Kynttilöitä ei saa jättää palamaan yksin ilman valvontaa.

Kun sähkökatko on todennäköinen

 • Älä käytä hissiä.
 • Minimoi vedenkäyttö.

Muutoin voit oleilla kotona kohtuullisen normaalisti, vaikka valaistus, ilmanvaihto, lämmitys ja muut sähkölaitteet lakkaavatkin toimimasta.

Seuraa mediaa ja tiedotusta.

Sähkökatkon aikana

 • Älä käytä hissiä.
 • Asunnon ikkunat saattavat huurtua ja sisälämpötila laskea hieman. Älä avaa ikkunoita.
 • Veden lämpötila saattaa vaihdella kylmästä tulikuumaan. Vältä suihkussa käyntiä lämpötilavaihtelun vuoksi!
 • Vessaa voi käyttää, mutta vältä ylimääräistä vetämistä.
 • Ovista pääset kulkemaan mekaanisen avaimen avulla vaikka koodinäppikset eivät toimisikaan.
 • Voit seurata Alvan häiriötiedotteita täältä.

Taloteknisten järjestelmien sammumisen myötä asuntosi ikkunat saattavat huurtua ja sisälämpötila voi hieman laskea. Ikkunoita ei pidä avata katkon aikana jäätymisvaaran vuoksi.

Lämpimän käyttöveden lämpötila saattaa vaihdella kylmästä tulikuumaan. Vedenjakelu saattaa myös kylmän veden osalta hidastua. Korkeissa taloissa ylimmissä kerroksissa se voi jopa pysähtyä. Suihkussa käyntiä ei suositella veden lämpötilavaihtelun vuoksi. Vessaa voit käyttää, mutta vältä turhaa vessan vetämistä.

Kohteet Koas Kankaantorni, Koas Harju ja Koas korttelikylä: Jos vedentulo loppuisi, voit hakea vettä tarvittaessa pesulasta.

Mekaaniset avaimet toimivat lukoissa, vaikka koodinäppikset lakkaisivat toimimasta. Ulko-ovista ja asunnon ovista pääsee siis aina kulkemaan, vaikka saunojen yms. yhteistilojen ovet lukittuvatkin sähkökatkon aikana.

Sähkökatkon loputtua tilanne palautuu pikkuhiljaa normaaliksi automaattisesti.

Sähkökatkon loputtua tilanne asunnossasi palautuu pikkuhiljaa normaaliksi automaattisesti. Tarvittaessa tarkista asuntosi sulakkeet ja mahdollinen kotona/poissa-kytkin. Huoltoyhtiö päivystää normaalisti myös sähkökatkojen aikana.

Turvallista talvea kaikille,

Koas