Hyppää sisältöön

Oikea lämpötila kotiin – tietoisku ja helpot vinkit

Syksy on jo pitkällä ja viilenevä sää tuntuu kotonakin. Kun lämmityksen säädöt ovat kohdillaan, asunnoissa pysyy suositeltu noin +21 asteen lämpötila läpi lämmityskauden. Kaikki me tunnemme lämpötilan eri tavalla, joten lämpötilan mittaamisessa kannattaa turvautua lämpömittariin arvailun sijaan. Koasin toimistolta saat sisälämpömittarin veloituksetta!

Miten lämmitys toimii Koasilla?

Koas-asuntoja lämmitetään vihreällä kaukolämmöllä. Lämmitys lähtee päälle automaattisesti, kun kelit viilenevät. Lämmönjako asuntoihin tapahtuu joko patterien tai lattialämmityksen avulla, ja lämmitystä ohjataan taloautomatiikalla. Lämmitysverkoston veden lämpötila määräytyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, eli mitä kylmempää ulkona on, sen kuumempaa on verkostoon virtaava vesi!

Kun lämmityksen säätö on kohdillaan, lämmitysjärjestelmään pääsee juuri sopivan lämpöistä vettä, jotta huonelämpötila nousisi terveydelle hyväksi havaittuun tavoitelämpötilaan eli +21 asteeseen.

Jos ulkolämpötilat ovat vielä plussan puolella, patterin pintalämpötila pysyy automatiikan säätämänä alhaisena. Jos patterin pintalämpötila on esimerkiksi 30 astetta, patteri tuntuu käteen haalealta ruumiinlämmön ollessa 37 astetta. 30-asteinen patteri lämmittää kuitenkin syyskeleillä riittävästi 20-asteista huonetta. Patterin ei siis kuulu olla kuuma tai edes haalean lämmin jatkuvasti, vaikka putket olisivat välillä lämpimät! Myös se, että patteri on kovilla pakkasilla yläosastaan lämmin ja alhaalta kylmä on normaalia ja osoittaa patterin toimivan suunnitellusti. Järjestelmä toimii, kun sisälämpötila pysyy lämmityskaudella noin +21 asteessa.  

Patterin tai patteriputkien pinta ei siis kerro totuutta, vaan huonelämpömittari on paras seurantaväline. Hae oma huonelämpömittarisi Koasin toimistolta veloituksetta! 

Kolme Koasin asukasta Koas Harjun lounge-tilassa talvella. Yksi istuu vilttiin kääriytyneenä.

Kodin lämmitysvinkit

  1. Mittaa lämpötila oikein: Käytä sisälämpömittaria ja seuraa, pysyykö huonelämpötila n. +21°C:ssa.
  2. Säädä patterit: Käännä patterien termostaatit maksimiasentoon varmistaaksesi riittävän lämmön.
  3. Lämmintä päälle: Kotona on vuodenajasta riippuen erilainen lämpötila. Talvella on normaalia pukea enemmän päälle myös sisällä. Pitkähihaista ja -lahkeista päälle sekä villasukat jalkaan!
  4. Tarkkaile ääniä: Jos patteri lorisee tai pulputtaa, se saattaa tarvita ilmausta – tee vikailmoitus.
  5. Varmista esteetön ilmanvaihto: Tarkista, etteivät verhot tai huonekalut estä patteria lämmittämästä huonetilaa.
  6. Vältä muita lämmönlähteitä: Muut lämmönlähteet, kuten uunin käyttö, voivat häiritä pattereiden toimintaa.
  7. Tee vikailmoitus: Jos lämpötila pysyy toistuvasti alle +21°C, tee vikailmoitus Koasin verkkosivuilla.

Lämmityksestä löydät lisätietoja myös Asumisoppaasta ja esimerkiksi Motivan sivuilta. Olemme kaikki erilaisia ja tottuneet eri lämpötiloihin kotona. Välillä ei auta kuin laittaa enemmän vaatetta päälle, toisinaan on liian kuuma. Toinen viihtyy villasukissa ja toinen haluaa kulkea shortseissa ympäri vuoden.

Kiitos kun tarkkailet kotisi lämpötilaa ja osallistut aktiivisesti kohteesi kunnosta huolehtimiseen tekemällä vikailmoituksen jos havaitset häikkää lämpötilassa! Näin Koas saa arvokasta tietoa eri kohteista ja asunnoista. Yhteistyöllä hyvä tulee. Mukavaa syksyä ja talvea jokaiselle!