Hyppää sisältöön

Vuokrat nousevat tammikuussa 2024, korotus keskimäärin 2,7 %

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr:n asuntojen vuokrat nousevat 1.1.2024 alkaen keskimäärin 2,7 prosentilla. Vuokrankorotus on maltillinen kustannustason nousuun nähden. Kaikille asukkaille postitetaan uusi vuokralasku kirjeitse lokakuun aikana. Asukas, maksathan uuden vuokran tammikuusta 2024 alkaen.

Keskimääräinen vuokrankorotus vaihtelee eri asuinkohteissa 0,26 € – 0,47 €/m2/kk välillä. Tämä tarkoittaa, että asuntokohtainen vuokrankorotus voi olla keskimääräistä 2,7 prosenttia pienempi tai suurempi.

Autopaikkavuokrat nousevat 1–5 €/kk. Saunakredittien pakettihinnat (5 kpl ja 10 kpl) nousevat 1-4 euroa.

Vuoden 2024 vuokrankorotus johtuu sekä kiinteistöjen hoitokulujen että korkokulujen noususta. Koas on yleishyödyllinen säätiö, joka toimii omakustannusperiaatteella. Vuokrien suuruus siis määräytyy kustannusten perusteella – vuokrien tulee kattaa toiminnan kustannukset.

Koasilla vuokra sisältää kaikki asumismenot: sähkön, veden*, pesulan käytön, yleiset saunavuorot sekä tietoverkkomaksut. 

*Parhaillaan peruskorjauksessa olevaan Koas Taitoniekantien kohteeseen tulee erillislaskutettava vesimaksu vuoden 2024 aikana.

Olen Koasin asukas, mitä teen?

Tiivistelmä (TL;DR)

  1. Seuraa postiasi, lue vuokrakirje ja -lasku huolella.
  2. Maksa uusi vuokra tammikuusta 2024 alkaen uuden vuokralaskun tiedoilla. E-laskun tilanneille tiedot välittyvät suoraan verkkopankkiin.
  3. Maksa vuokra ajallaan tai ota heti yhteyttä Koasiin, jos sinulla on maksuvaikeuksia. Näin voit mahdollisesti välttää perintäkulut.
  4. Tarkista tarvitseeko sinun selvittää vuokran muutos Kelaan.

Ohjeet asukkaille

Kaikille asukkaille lähetetään lokakuun aikana tieto vuokrankorotuksesta sähköpostilla ja kirjeellä. Kirjeen liitteenä saat uuden vuokralaskun. Tutustu tähän kirjeeseen huolellisesti ja laita uusi vuokra maksuun tammikuusta alkaen.

Vuokran eräpäivä on kuukauden 6. päivänä. Käytä vuokralaskussa olevaa henkilökohtaista viitenumeroa vuokran maksamiseen.

Jos olet tilannut e-laskun, tulee vuokralasku verkkopankkiisi verkkolaskuna viitetiedoillasi. Jos vuokralaskusi ei vielä tule e-laskuna, voit tilata sen verkkopankissasi.

Muista maksaa vuokra ajallaan tai ota heti yhteyttä Koasiin, mikäli vuokranmaksussa on ongelmia. Laskutamme myöhästyneestä vuokranmaksusta voimassa olevan korkolain mukaista viivästyskorkoa, joka on tällä hetkellä 11 %, sekä perintäkulut.

Jos vuokrasi muuttuu vähemmän kuin 50 €/kk, eikä sinulla ole tapahtunut muita asumistukeen vaikuttavia muutoksia esimerkiksi tuloissa, vuokrantarkistuksesta ei tarvitse ilmoittaa Kelaan. Jos muita muutoksia on tapahtunut ja haet asumistukeen tarkistusta, Kela saa tiedon muuttuneesta vuokran määrästä suoraan Koasilta.