Hyppää sisältöön

Jenny säästää energiaa ympäristön vuoksi

Luokanopettaja Jenny Riikoselle energian säästäminen on itsestäänselvyys. Suitsimalla turhaa kulutusta Jenny säästää rahaa ja luontoa. Samalla hän haluaa varmistaa, ettei sähköpula iske Suomeen.

Jenny Riikonen suorittaa Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa alumniopintoja töiden ohella opintoja. Matkat kotoa töihin ja luennoille taittuvat nopeasti, sillä Jenny asuu perheineen Jyväskylän Palokunnanmäellä Koas Letkut -kohteessa. Sieltä pääsee helposti eri puolille kaupunkia kävellen tai vaikka bussilla.  

Jenny on kiinnostunut tekemään töitä paremman ja ekologisemman asumisen eteen. Hän toimii opintojensa ohessa AsuVan eli Koasin asukastoimikuntien yhteistyövaltuuskunnan sihteerinä ja kiinnittää arjessaan paljon huomiota energian säästämiseen. Koasilla sähkö ja vesi kuluvat asunnon vuokraan, mutta Jennyn mielestä energian säästäminen on tärkeää ympäristösyistä.

– Maapallon resurssit ovat rajalliset, eikä niitä saa tuhlata enempää kuin on pakko. Ympäristökysymysten lisäksi olen huolissani maailman tämänhetkisestä tilanteesta, energiakriisistä ja sähkön riittävyydestä. Sitä pohtii, miten nyky-yhteiskunta toimisi, jos sähkökatkot toteutuisivat. Omaa toimintaa on helpompi muuttaa, mutta lasten reagointi yllättäviin sähkö- ja vesikatkoihin jännittää, Jenny pohtii.

Kylmät ruuat säästävät sähköä

Riikosten kolmen huoneen kodissa monet säästötoimenpiteet ovat muodostuneet rutiineiksi, joihin ei kummemmin kiinnitetä enää huomiota. Lamput sammutetaan huoneesta lähtiessä, pesukoneella pestään täysiä koneellisia ja töpselit irrotetaan seinästä, kun sähkölaitteita ei käytetä. Kun uuni tai hella lämpiävät, kokataan kerralla useamman päivän ruuat – tämä säästää energian ohella myös aikaa.

Veden käytön osalta olisi Jennyn mielestä vielä jonkin verran petrattavaa.

–Lyhyemmät suihkut voisi vielä ottaa tavaksi, mutta välillä vain tekee mieli olla suihkussa pidempään. Toisaalta suihkussa ei tule käytyä päivittäin.

Jenny on pohtinut myös mahdollisuuksia valmistaa ruokaa nykyistä energiatehokkaammin. Hän tuumaa, että lämpimien ruokien ohella perheen ruokalistalle voisi sisällyttää myös kylmiä ruokia.

– Olisi kiva oppia kokkaamaan kylmiä ruokia. Voisin perehtyä siihen, mitä kylmiä ruokalajeja voisi tehdä. Lisäksi voisin selvittää, mitä ruoka-aineita olisi mahdollista hankkia valmiiksi kypsennettyinä. Näin ruuan valmistukseen kuluisi kotona vähemmän aikaa ja energiaa.

Toiveena kohdekohtaiset säästövinkit

Jenny on perehtynyt tarkkaan Koasin yleisiin energiansäästövinkkeihin. Hän esittää kuitenkin toiveen, että Koas julkaisisi jatkossa myös kohdekohtaisia säästövinkkejä.

– Olisi hyvä tietää, mitä minä voisin tehdä juuri meidän omassa talossamme energian säästämiseksi. Voisiko esimerkiksi energiaa jotenkin säästää saunavuoropäivinä tai käyttämällä tehokkaammin yhteisten tilojen valoja, Jenny miettii.