Hyppää sisältöön

Energiablogi osa 1: Energian säästöllä sankariksi

Energiansäästö on sankariteko

Energiansäästö on aina tärkeää, mutta erityisesti vallitsevassa maailmantilanteessa se on sankariteko. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut laajasti energian saatavuuteen ja hintaan. Samaan aikaan ilmastonmuutos ja luontokato vauhdittavat ympäristökriisiä. Kriiseihin voi kuitenkin vaikuttaa – yksin ja yhdessä. Koasin energiateoista voit lukea lisää tästä ja tulevista blogeistamme. Jaamme tällä talvikaudella sekä käytännön vinkkejä asukkaille että tietoa Koasin energiansäästötoimista jo lähes parinkymmenen vuoden ajalta. Me Koasilla uskomme, että jokaisessa asuu pieni energiasankari.

Energiansäästön merkitys opiskelija-asumisessa

Pienillä teoilla on iso vaikutus, kun teemme niitä yhdessä. Vaikka Koas-kodeissa lämmitys, sähkö ja vesi kuuluvatkin vuokraan, koskettaa mm. sähkön saatavuus kaikkia meitä tänä talvena. Samalla moni haluaa tehdä konkreettisia tekoja kulutuksensa vähentämiseksi solidaarisuudesta, ympäristösyistä ja energian saannin varmistamiseksi.

Energia-asioilla on myös iso vaikutus vuokriin: Koas toimii omakustannusperiaatteella, eli vuokran määrä on yhtä kuin toiminnan kulut ja siten energian kulutus vaikuttaa kaikkien vuokriin.

Koasilla lämmön, sähkön ja veden osuus on lähes kolmannes hoitokuluista, eli noin 2 500 000 € vuodessa. Yli 15 vuotta jatkuneilla energiansäästötoimilla ja asukkaiden ahkeralla energian säästöllä on kuitenkin saavutettu noin 500 000 € laskennallinen säästö vuosittain. Jatketaan samaan malliin!

Koas asuminen rahat005 (1).jpg

Energiatehokkuus Koasilla

Koasin sähkö ja lämmitys tuotetaan vihreillä ratkaisuilla: tämän jutun kirjoitushetkellä sähkö tuotetaan vesivoimalla ja lämmitys Alvan vihreällä kaukolämmöllä.

Koasilla tekniset energiansäästö- ja energiatehokkuusratkaisut ovat arkipäivää – haluamme taata kohtuuhintaista ja energiatehokasta asumista opiskelijoille Jyväskylässä. Käynnissä on tuttuja suunnitelman mukaisia sekä uusiakin energiatehokkuustoimia. Tällä talvikaudella mm. asennetaan älytermostaatteja ja vedensäästökalusteita sekä analysoidaan erilaista mittausdataa, jotta korjaustoimia vaativat asiat löydetään tehokkaasti ja nopeasti. Energiasankarikampanjaan liittyen Koas tulee lisäksi optimoimaan saunojen käyttöä sekä ulkovaloja.

Saunapäiviä optimoimalla huimat säästöt

Saunojen käyttöasteesta on keskusteltu yhdessä asukastoimikuntien kanssa ja pyritty löytämään vähiten suosittuja saunapäiviä, joita voisi muuttaa saunattomiksi päiviksi. Saunapäiviä vähennetään asuinkohteesta riippuen keskimäärin yhdellä saunapäivällä viikossa. Se tekee yli 8 000 tuntia eli yli 100 000 kWh säästettyä sähköä vuodessa!

Suhteutettuna säästetty sähkö vastaa n. 70 yksiöasukkaan vuosittaista sähkönkulutusta, mikä on huima määrä. Saunattomista päivistä huolimatta saunaan pääsee myös tänä talvena. Koas kannustaakin asukkaita saunomaan entistä enemmän yleisillä eli ns. lenkkisaunavuoroilla, koska tällöin peseydytään energiatehokkaasti!

Säätö- ja optimointitoimenpiteitä tullaan toteuttamaan Koasin asuinkohteissa loka-marraskuun vaihteessa 2022. Asukkaita tiedotetaan muutoksista asukkaiden uutiskirjeessä. Käytettävissä olevat saunavuorot löytyvät Koas Bookingista.

Auvilankuja Sauna.jpg

Energiasankarin niksit Koas-kodissa

Asukkaana energian säästämiseen voi vaikuttaa monin keinoin. Pysy kuulolla, jaamme käytännönläheisiä vinkkejä koko lämmityskauden sosiaalisen median kanavissamme sekä asukkaiden uutiskirjeessä. Ota tästä nopeat vinkit talteen:

  1. Unplug: Irrota laturit ja sähkölaitteet sähköstä latauksen tai käytön päätyttyä.
  2. Stoppi lotraukselle: tiskaa fiksusti ilman juoksevaa vettä ja sammuta suihku saippuoinnin ajaksi.
  3. Muista ilmoittaa: Jos vessanpytty tai hana tiputtaa, tee vikailmoitus kohteesi huoltoon heti.

Rentoa ja energiahuoletonta syksyä ja talvea jokaiseen Koas-kotiin!