Usein kysytyt kysymykset

Asunnon hakeminen

Ei tarvitse. Yksiötä voi hakea vaikka ei solussa olisikaan asunut. Yksiön jonotusaika on pidempi, joten nopeaan asunnontarpeeseen voimme yleensä tarjota huonetta soluasunnosta.

Yksiöön jonotusaika on keskimäärin 10 kuukautta. Jonotusaika vaihtelee kuitenkin vuodenajan, toivekohteiden ja hakemukselle asetetun maksimivuokran mukaan.

Perheasuntoon ja yksiöihin voi ottaa lemmikin. Seminaarinmäen kohteeseen ei saa tuoda lemmikkiä. Myöskään soluasuntoihin ei saa ottaa lemmikkejä, ellet vuokraa koko soluhuoneistoa itsellesi.

Vanhentunutta hakemusta ei voi enää uusia. Hakutiedoissa ilmoitettuun s-postiin lähtee uusimispyyntö n. 2 viikkoa ennen hakemuksen vanhenemista. Muista tarkistaa myös roskaposti.

Suosittelemme lämpimästi kotivakuutusta, sillä vahingon sattuessa voivat korvaussummat olla suuria. Vakuutusyhtiö on se taho, jonka puoleen kääntyä, jos jotakin on mennyt rikki. Lisätietoa vakuutusasioista löydät täältä.

Hakemustyyppiä ei voi vaihtaa. Yksiöön täytetään uusi hakemus ja valitaan kohteet asuntotyypin mukaan.

Asuntoon muutto

Saat avaimen Koas Keybox avainautomaatista. Mikäli kuukauden ensimmäinen päivä osuu viikonlopulle, luovutetaan avain kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä klo 12 alkaen. Saat ohjeet avaimen noutoa varten sähköpostiisi sopimusta edeltävän kuukauden aikana.

Huoltoyhtiö voi aukaista oven, jos avain on jäänyt lukon väärälle puolelle. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Huoltoyhtiön oven avaus on maksullinen palvelu. Vara-avaimen voi noutaa toimistolta maksutta lainaksi toimiston aukioloaikana.

Mikäli avain on hukkunut, ota yhteyttä koas@koas.fi

Asuminen

Soluasuntoon voi saada vara-avaimen sovituksi ajaksi. Avain voidaan luovuttaa esimerkiksi loman ajaksi kukkien kastelijaa varten.

Kämppistä ei voi valita itse, mutta kaverin kanssa voi hakea yhteistä asuntoa.

Kaverisi voi myös hakea asunnostasi vapautuvaan huoneeseen. Muista tuolloin vinkata kaverille heti, kun kämppis puhuu poismuutosta.

Kyllä voitte. Muistakaa käyttää saamaanne viitenumeroa niin vuokra kirjautuu oikein.

Huoltoyhtiön päivystäjä avaa oven korvausta vastaan.

Ota heti yhteyttä asukastoimistoon. Saat toimistolta uuden avaimen käyttöösi.

Jatkotoimenpiteet sekä kustannukset selvitetään tapauskohtaisesti. Lasku kustannuksista lähetetään joko sähköpostilla tai verkkolaskutilauksen voimassa ollessa e-laskuna.

Ei voi. Eräpäivän jälkeen rästivuokra kerryttää korkoa.

Voit kuitenkin välttyä perintäkuluilta, kun otat yhteyttä toimistoon ennen vuokran eräpäivää (joka kuukauden 6.) ja sovi myöhemmästä vuokranmaksusta. Näin saatava ei siirry perintätoimistolle.

Ei voi. Asunto vuokrataan siinä kunnossa, jossa se vuokraushetkellä on. Jos asukas tekee itse maalauksia/tapetointia asunnossa, ja esimerkiksi huoneen seinä joudutaan tästä syystä maalaamaan asukkaan poismuutettua, on asukas siitä korvausvastuussa.

Asunnon oveen saa asentaa turvaketjun omakustanteisesti, mutta ketju on pois muutettaessa jätettävä paikalleen.

Asunto vuokrataan siinä kunnossa, jossa se vuokraushetkellä on. Asukas voi asennuttaa itse kaihtimet ammattiliikkeellä omakustanteisesti, mutta kaihtimet tulee jättää paikalleen asuntoon, kun asukas muuttaa pois.

Koas ei asenna mitään koneita, vaan asukas tilaa asennuksen omakustanteisesti ammattiliikkeeltä. Jos astianpesukoneen asennus vaatii kaapiston muutostyön, Koas huolto tekee kaappimuutoksen jos se pienin muutoksin ja kustannuksin on mahdollista tehdä. Kaappimuutostyöpyynnön tekee asukas itse vikailmoituksen jättämällä. Huomioitavaa on, että kaikissa Koasin kohteissa astianpesukoneen asentaminen ei ole mahdollista.

Asukkaan omalla vastuulla on varmistaa että kaikki asennukseen tarvittava materiaali on asentajan saatavilla, esimerkiksi vuotokaukalo.

Astianpesukoneen paikalta purettava kaappi on säilytettävä ja koottava takaisin ennen poismuuttoa.

Asunnon voi välivuokrata määräajaksi, kun itse olet väliaikaisesti poissa paikkakunnalta. Syys- ja kevätlukukaudella välivuokralaisen tulee olla opiskelija. Välivuokralaisen tiedot tulee ilmoittaa toimistolle.

Voit aktivoida Telian laajakaistaliittymän joko soittamalla Telian asiakaspalveluun 0200 11611, tai tekemällä liittymän tilauksen itsepalveluportaalissa. Soluasuntojen soluhuoneissa nettiyhteys on jo valmiina eikä aktivointia tarvita, ja huoneessa on valmiina Koasin reitin. Soluasukas, katso tarkemmat ohjeet täältä.

Yhteys on Telia Yhteys kotiin L, Yhteyden nopeus on 100/100 Mbit/s. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Telian asiakaspalveluun 0200 11611 (mpm/pvm).

Yksiöissä sekä perheasunnoissa on yksi aktiivinen nettipistoke per asunto. Soluasunnoissa yksi aktiivinen pistoke per soluhuone. Jos haluat vaihtaa aktiivisen nettipistokkeen paikkaa, tee asiasta vikailmoitus, jossa kerrot minkä pistokkeen haluat aktiiviseksi nykyisen sijaan.

Kohteissa Harju, Heikinsilta, Etelä-Kekkola, Kangas, Kankaantorni, Korttelikylä ja Seminaainmäki asukas itse määrittää aktiivisen nettipistokkeen.Ei. Vuokrat on laskettu ympärivuotisen asumisen mukaan.

Kyllä. Palovaroittimen pariston vaihtaminen on asukkaan vastuulla. Muista myös tarkistaa palovaroittimen toimivuus säännöllisin ajoin.

Asumisopas

Asuntojen lämpötilan tulisi olla lämmityskaudella noin 21 astetta.

Jos asunnossasi tuntuu viileältä, mittaathan lämpötilan keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta.

Jos lämpötila on alle 21 astetta, teethän asiasta vikailmoituksen.

Koasin asunnoissa ei ole viilennystä, eli kesäaikaan lämpötila voi nousta yli 21 asteen helteisellä säällä tai jos aurinko pääsee paistamaan suoraan asuntoon. Vinkit asunnon viilennykseen:


  • Blokkaa auringonpaiste: pidä lämpiminä päivinä sälekaihtimet ja verhot (esim. pimennysverhot) ikkunoiden edessä, jotta aurinko ei pääse paahtamaan kuumasti asuntoon sisälle. Muista ennakoida ja pitää verhoja kiinni jo ennen kaikkein kuumimpia hellepäiviä!
  • Tuuleta viileällä: Älä pidä ikkunoita auki päivällä, sillä päästät kuumaa ilmaa sisään. Illalla ja yöllä kannattaa tuulettaa, koska ulkona on silloin viileämpää. Jos asunnon koko ja muoto sen mahdollistavat, pidä asunnossa läpivetoa. Tuuleta silloin, kun ikkunat ovat varjossa.
  • Sähkölaitteet: Vältä uunin ja sähkölaitteiden turhaa käyttöä, sillä ne kuumentavat huoneilmaa. Sammuta sähkölaitteet kun et käytä niitä.
  • Tuuletin: Se tuottaa mukavan ilmavirtauksen, mutta ei pudota lämpötilaa. Yhdistä tuulettimen käyttö illan ja yön tuuletukseen, jolloin saat kierrätettyä viileämpää ilmaa asuntoon.
  • Pakoon kuumuutta? Nautiskele kesätyöpaikan ilmastoinnista, oleile ulkona puistoissa tai rannalla tai, jos sinulla on mahdollisuus, mökillä vesistön ääressä. Kaupungeissa on yleisesti ottaen kuuma kesällä, koska asfaltti ja rakennukset pidättävät lämpöä.
  • Muita hyviä vinkkejä: Kastele pyyhe kylmällä vedellä, purista tippuva vesi pois ja aseta tuulettimen eteen – viilentää! Laita yhden hengen aluslakana pakastimeen noin tunniksi ennen nukkumaan menoa – avattu lakana viilentää ihoa nukkumaan käydessä!

Asumisopas


Koasin kohteissa on erilaisia käytänteitä ilmanvaihtoa koskien. Jos asunnossasi ei ole erikseen ohjeita ilmanvaihdon säädöstä, on talossasi käytössä yhteinen koneellinen ilmastointi joka säätelee ilmanvaihtoa.

Ilmanvaihdon toimivuutta voit testata ns. paperitestillä: ota pala vessapaperia ja aseta se ilmastointiventtiilin päälle. Ilmastoinntiventtiili löytyy monesti kylpyhuoneen katosta tai katon rajasta. Jos paperi pysyy venttiilin päällä, ilmanvaihto toimii. Jos paperi ei pysy, teethän asiasta vikailmoituksen.

Huomaathan myös, että jos asuntosi ikkunoiden välit huurtuvat, ilmastointi ei toimi oikein, ja myös tästä on hyvä tehdä vikailmoitus Koasin nettisivujen kautta.

Sokeritoukat ovat sinänsä vaarattomia, ja ne eivät ole kiinnostuneita ihmisistä eivätkä elintarvikkeista. Sokeritoukat eivät kerro kosteusvauriostakaan. Sokeritoukat asustelevat maaperässä ja nousevat pienistä reijistä, esimerkiksi putkiläpivienneistä asuntoihin. Asunnoissa sokeritoukat majailevat listojen alla, ovien kynnysten alla, putkiläpivientireijissä tai muissa suojaisissa paikoissa.

Sokeritoukka elää pääosin selluloosalla ja hyödyntää siis ravinnokseen mm. pahvilaatikoita, arkistoituja papereita tms. selluloosapitoista materiaalia, mutta myös lattiakaivoissa olevaa ihosta irronnutta ainesta. Siivous- ja puhdistustoimet eivät normaaliolosuhteissa poista sokeritoukkaa asunnosta, mutta jos sokeritoukat häiritsevät, voit kokeilla Bio Kill –nimistä hyönteissumutetta sokeritoukkien hävittämiseen. Suihkuta myrkyllä wc-tilan putkiläpiviennit, kynnysten aluset, listojen vierustat sekä muut sellaiset paikat joissa sokeritoukkia havaitset. Huomaathan, että aina kun käytetään torjunta-aineita, on käyttöohjeet luettava huolella ennen käyttöä.


Banaanikärpäset viihtyvät parhaiten käyvissä elintarvikkeissa. Kärpäset tulevat asuntoihin monesti esim. hedelmien tai joulukukkien mukana. Banaanikärpästen hävittäminen vaatii kärsivällisyyttä. Lentelevien yksilöiden pyydystäminen käynee helpoiten kotitekoisten ansojen avulla eli esim. makeaa viiniä lasissa pöydälle jne. Kärpästen munien tuhoamiseen voit käyttää tuholaistorjunta-ainetta, esimerkiksi Bio Kill. Torjunta-ainetta kannattaa suihkuttaa ainakin asunnon viemäreihin. Varsinkin keittiön viemäriin jää helposti ruoantähteitä, jotka alkavat käymään ja tämä houkuttaa kärpäset munimaan juuri sinne. Huomaathan aina lukea tarkkaan käyttöohjeet, jos käytät torjunta-aineitta. Toinen paikka johon kärpäset mielellään munivat on biojäteastia. Tehopuhdistusjakson aikana biojätteet kannatta viedä ulos kerran päivässä ja ämpäri tule pestä huolella aina roskien viennin jälkeen. Kaikki hedelmät yms. kannattaa siirtää pois pöydiltä.

Sähkö- ja hybridiautojen latauspisteitä ei Koasilta vielä löydy, mutta selvitämme eri vaihtoehtoja aktiivisesti.

Toistaiseksi Koas-kohteiden parkkialueiden lämpötolpista ei voi ladata autoja turvallisuussyistä ja oikeudenmukaisuuden vuoksi. Ennen kuin latauspisteitä kohteisiin saadaan, tulee autot ladata muualla, varsinaisilla latausasemilla. Niissä autot latautuvat tehokkaasti, nopeasti ja turvallisesti mahdollistaen samalla sähkönkulutuksen seurannan. Lämpötolpasta lataamista ei voida hyväksyä missään olosuhteissa sen aiheuttaman palo- ja turvallisuusriskin takia!

Seinäkiinnityksiin tulee ensi sijassa käyttää hyväksi seinällä olevaa ns. taululistaa. Saat siitä taulut eri korkeudelle siimaa apuna käyttäen. Vältä poraamista vaativia kiinnityksiä. Varmista, että LVIS-tekniikka ei kulje kiinnityskohdassa. Älä suosi teipillä kiinnitettäviä sisustuspeilejä tai muita teippikiinnityksiä, koska maalipinta kärsii. Älä kiinnitä karmeihin leuanvetotankoa. Karmit eivät kestä tätä. Suosi kevyitä kiinnityksiä ja vapaasti seisovia kalusteita.

Isommat kiinnitysjäljet vaativat tasoitusta ja koko seinän maalausta, että seinä on siisti. Jälkien korjauskulut voivat tapauksesta riippuen tulla asukkaalta laskutettavaksi.

Parvekkeella grillaaminen on sallittua, mutta paloturvallisuusohjeet huomioiden. Sähkö- tai kaasugrillin käyttö on parvekkeella luvallista. Muista ja suosi talon pihan grillipaikan käyttöä parvekegrillauksen sijaan.

Avotulen tekeminen parvekkeella ei ole luvallista. Esimerkiksi kertakäyttögrilliä tai hiiligrilliä ei parvekkeella saa käyttää. Kaasugrilliä käytettäessä tulee muistaa kaasupullon säilyttämiseen liittyvät säädökset: huoneistossa saa säilyttää maksimissaan 25 kiloa nestekaasua niin, ettei kaasusäiliö pääse kuumentumaan esimerkiksi auringossa.

Tulipalon vaara on hyvä ottaa huomioon parvekkeella grillatessa. Pidä sammutuspeite jatkuvasti käden ulottuvilla.

Parvekegrillaamiseen liittyy luonnollisesti ruoantuoksua, joskus meluakin. Jos grillaamiseen liittyy häiritsevää käytöstä yöaikaan tai se muutoin rikkoo järjestys- ja turvallisuussääntöjä, kannattaa asia ottaa puheeksi suoraan naapurin kanssa tai keskustella asiasta Koasin asukasisännöitsijän kanssa.

Poismuutto

Vuokrasopimuksen voi irtisanoa sähköisesti nettisivujen kautta. Sähköisesti toimitetusta irtisanomisesta lähetetään vahvistus, kun se kirjataan vastaanotetuksi.

Vuokralainen vastaa irtisanomisen toimittamisen todentamisesta. Irtisanominen kannattaa siis tehdä ajoissa.

Ei hyvitetä. Mikäli uusi asukas on innokas muuttamaan ennen vuokrasuhteen alkua, voivat vuokralaiset keskenään sopia vuokrahyvityksestä vuokran maksaneelle osapuolelle.

Vakuusmaksun palautuksen edellytys on, että kaikki vuokralaisen velvoitteet on suoritettu. Vakuusmaksu palautetaan irtisanomisen yhteydessä ilmoitetulle pankkitilille vuokrasopimuksen päättymistä seuraavan kuukauden aikana. Vakuusmaksun palautuksen edellytys on, että kaikki vuokralaisen velvoitteet on suoritettu eli asunto on hyvässä kunnossa vuokrasopimuksen päättyessä, avaimet on palautettu ja vuokrat on maksettu. Vakuusmaksua ei voi käyttää viimeisen kuukauden vuokran maksuun.

Avaimet palautetaan Koas Keyboxiin avainautomaattiin. Saat sähköpostiisi ohjeet sekä PIN koodin viimeisen asumiskuukauden aikana.


Irtisanomisaika on kalenterikuukausi.

Esimerkiksi, jos sopimus halutaan päättää 31.5, tulee irtisanominen tehdä viimeistään 30.4. Irtisanominen on hyvä tehdä ajoissa, jotta se on varmasti vuokranatajan tiedossa ennen irtisanomisajan päättymistä.


Vahingon sattuessa on vakuutusyhtiö se taho, jonka puoleen kääntyä korvausasiassa. Vaikka lavuaarin rikkoutuminen ei ole tahallista, on asukas siitä silti korvausvastuussa. Lasku toimitetaan joko sähköpostilla tai verkkolaskutilauksen voimassaollessa e-laskuna.

Korvaushinnasto

 Bonsky