Nauti Jyväskylän kesästä!

https://visitjyvaskyla.fi/

1.SISÄVESIRISTEILYJÄ

Keskellä Suomeakaan ei tarvitse heittäytyä maakravuksi. Jyväsjärvi ja Päijänne kutsuvat liplatteleville laineille sisävesilaivojen kyydissä. m/s Rhealla matkaava voi halutessaan valita vauhdikkaan ’tähtiristeilyn’ upeine esiintyjineen. Risteilyt Hildenin erikoisuuksiin kuuluvat puolestaan Saunaristeily Päijänteelle ja Alvar Aalto e la natura – risteily arkkitehtuuriin -teemaristeily. m/s Satu liikennöi aikataulun mukaisesti poiketen mielenkiintoisten kohteiden kautta (mm. Ainola, Viherlandia, Kuokkalan kartano, Vuoritsalo, Villa Jääskelä, Noukanniemi).

2.LUONTO- JA RETKIKOHTEITA

Luontopolut ja aktiviteetit

Kesäisen luonnon helmaan houkuttelevat sekä kaupungin lukuisat luontopolut (linkki: https://visitjyvaskyla.fi/liiku-voi-hyvin/retkeily... ) että monipuoliset aktiviteetit. Toimintaa kaipaavat voivat lähteä vaikkapa patikoimaan, pyöräilemään, uimaan, melomaan, frisbeegolfaamaan tai minigolfaamaan. Kaupungin uimarannoilla ja puistoalueilla kelpaa myös chillailla ja ottaa rennosti.

Tutustumisen arvoinen luontoretkikohde on ehdottomasti kaupungin toiseksi suurin saari Vuoritsalo, joka sijaitsee Pohjois-Päijänteellä. Suuri saari on tunnettu useista luontopoluistaan ja luonnonsuojelualueistaan sekä hyvistä marja- ja sienimaastoistaan. Saaressa sijaitsee myös erämaahenkinen Vuorikievarin hirsimökki, jossa järjestetään tilaustapahtumia. Vuoritsaloon pääsee Jyväskylän satamasta liikennöivällä m/s Sadulla.

Unescon maailmanperintökohteet

Jos olet kiinnostunut vanhasta puuarkkitehtuurista ja hirsirakentamisesta, Unescon maailmanperintöluetteloon kirjattua Petäjäveden vanhaa kirkkoa et halua missata. Tutustumisreissulle kannattaa valita joukko kavereita mukaan, sillä kirkkoa esitellään yli 10 hengen ryhmille ennakkovarauksesta.

Toinen Jyvässeudulla sijaitsevista Unescon kohteista on Korpilahden Oravivuoren kolmiomittaustorni. Se on osa saksalaisen tähtitieteilijän Friedrich George Wilhelm Struven kehittämää kolmiomittausketjua, jolla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla. Ketju jatkuu Pohjoiselta Jäämereltä aina Mustallemerelle saakka. Jos lähdet tutustumaan kolmiomittaustorniin, varaudu henkeäsalpaaviin maisemiin.

Laajiksen ulkoilumahdollisuudet

Toiminnan mies ja nainen viihtyvät takuulla Laajavuoren Laajiksessa. Luontopolut, seikkailupuisto köysiratoineen, frisbeegolfrata ja mahdollisuus viilettää vinhasti pyörällä laskettelurinnettä alas tarjoavat tekemistä toviksi, jos toiseksikin. Liikunnan päälle kelpaa katsastaa näkymiä Matti Nykäsen hyppyrimäen huipulta. Ja jos korkeat paikat kiinnostavat, voi kotimatkalla koukata Harjun Vesilinnan näköalatornin kautta.

Museoiden maailmaan

Kesähelteiltä voi livahtaa karkuun kaupungin monien museoiden kätköihin. Haasta itsesi kulttuurikierrokselle ja kierrä ainakin seuraavat kohteet – Alvar Aalto -museo, Suomen käsityön museo, Keski-Suomen luontomuseo sekä Jyväskylän taidemuseo.

 Bonsky